Kulturális intézmények

Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kunszentmárton

Létrehozva:
2019-11-13 20:09:17


Általános Művelődési Központ - Kunszentmárton


Vezető: Dr. Pusztai Gabriella Telefonszám: 56 461518 Fax szám: 56 461518 E-mail cím: muzeumatomlocben@t-online.hu Weboldal: http://www.kunszentmartonamk.hu/

A régi iparosköri székház 1901-ben került a kör tulajdonába. Később a helyén emelték fel új székhelyüket az új Iparos székházat, a mai Művelődési Központ épületét. A házat Tomonitzka József képesített kunszentmártoni kőművesmester tervezte, Beleznay Ferenc műbútorasztalos készítette az ajtókat, ablakokat, a homlokzatot Bozsik Kálmán világhírű keramikus nagyméretű kerámiái díszítették.

1927 februárjában kezdték meg az építkezést és 1927. szeptember 18-án avatták fel az épületet. Hangulatos, 300 fő befogadására alkalmas színházterme a színpaddal együtt a Tiszántúl egyik legmodernebb és legszebb épületévé tette a maga korában.

Az Iparos székházban gazdag és színes kulturális élet zajlott. Helyet kaptak a különböző szervezetek, intézmények rendezvényei, szórakozási alkalmai is. Az ügyviteli munkára az udvarban álló szolgálati lakás melletti irodahelyiség szolgált 1957-ig.

1945-ben az állam átadta az intézményt a szakszervezeteknek, majd a MEDOSZ-nak, s fenntartását az Állami Gazdaság körébe rendelte. Az 1960-as évektől községi, majd járási tanácsi fenntartás alá került 1990-ig Járási Művelődési Központ intézményi besorolással.

Az Iparos székházat napjainkig többször felújították, korszerűsítették a fenntartó tanácsi szervek. Feladata ma is a város lakóinak, különböző intézményeinek, szervezeteinek művelődési és szórakozási igényeit szolgálni, kulturális értékeit bemutatni.

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »